mandag 17. november 2008

Analyse av "the wave"

Filmselskap: - TAT Communications Company
- Tandem Productions
Regissør: Alexander Grasshoff
Film: the Wave
Kategori: Drama
Spilletid. 44 minutter
Språk. Engelsk
Land: USA
Aldersgrense: Tillat for alle
Skuespillere: Bruce Davidson spiller lærer Mr. Ross
Lori Lethin spiller Laurie
John Putch spiller David
Johnny Doran spiller Robert

”The Wave” er basert på en sann historie som skjedde på en videregående skole i California, USA, i 1967. Den handler om historielæreren Mr. Ross som påbegynner et farlig eksperiment for å bedre kunne forklare for sine elever, hva som skjedde da nazismen steg til sitt høyeste i 1930årenes Tyskland. I timene erklærer han seg selv som leder for en ny bevegelse som han kaller for ”the wave.” Han sier at makt, suverenitet og fremfor alt disiplin er veien frem, og de danner et slagord og symbol for bevegelsen deres, akkurat slik Hitler gjorde, men det skjønner de ikke. Overraskende nok er hans elever mer enn villige til å ta del i eksperimentet og følge han, noen mer blindt enn andre. Noen elever blir revet litt for mye med av eksperimentet, og det samme gjør Ross. Men hva skjer når det hele blir avslørt, og elevene må stå ansikt til ansikt med deres egne gjerninger og samtidig bli konfrontert med, hvor villige de er til å oppgi deres egen fri vilje.

Konflikten i denne filmen er at læreren og bevegelsen tenker og snakker for elevene. I denne bevegelsen er det slik at alle er like, ingen individer skal tenke eller styre livet sitt selv. Dette er hjernevasking og til slutt (hvis dette hadde fortsatt, slik det gjorde i Tyskland) kunne de blitt til ikke tenkende individer.

Virkemidler som vi legger merke til i filmen er at klærne de går med er veldig hverdagslige, ofte i high school filmer er de veldig overpyntet til å være en hverdag på skolen. Dette får filmen til å virke mer realistisk. Vi ser på innredningen og rekvisitter at det er fra 80-tallet, selv om handlingen egentlig finner sted på 60-tallet. Bildekomposisjonen er ganske ryddig, det er ikke så mange andre ting i bildet som tar oppmerksomheten. Bildeutsnittet er for det meste halvnært, men vi finner også en del totale, nære og ultranære. Bildevinklene i filmen er i begynnelsen nesten bare normalperspektiv. Men etter at læreren begynner den bevegelsen og utnevner seg selv som leder, ser vi at det blir brukt froskeperspektiv på læreren, og noen ganger fugleperspektiv på klassen. Dette er brukt for å få læreren til å virke mer dominerende, og elevene mindre og mer forsvarsløse. Kamerabevegelsene er stille, kameraet står altså på et stativ. Filmen har noe lyssetting, men dårlig kvalitet, fordi den er gammel. Det meste av filmen er dialog, og det er veldig lite av lyd virkemidler, av og til er det noen egenkomponerte melodier.

Ingen kommentarer: